Inzerce

NAŠE RECENZE: Turistická mapa Brdy 1:25 000, Geodézie On Line, 3. vydání, 03/2015

27|1|2017 - Martin Švejda

* Mapa pro pěší, cyklisty, běžkaře a také koňáky..
* Uvnitř najdete Střední Brdy (původní vojenský prostor v r. 2015) a Rožmitálsko
* Cena: 90,- Kč, naše výsledné hodnocení: 70 % (když už nic jiného neseženete..)


NAŠE RECENZE: Turistická mapa Brdy 1:25 000, Geodézie On Line, 3. vydání, 03/2015

Ahoj brdaři, zdraví vás Martin Švejda.
Jak jsme nedávno psali, firma Geodézie On Line vydala novou, aktulizovanou mapu Brd v měřítku 1:25 000, na kterou stále ještě čekáme (dokončená objednávka). Již jsou v ní zakresleny turistické cesty a cyklotrasy, které však dosud nejsou vyznačeny v terénu (!)
Tyto cesty se budou teprve značit v průběhu r. 2016/2018, jak praví poznámka v mapě. Nejnovější aktualizovaná mapa však není předmětem naší dnešní recenze.


V mnoha informačních centrech, knihkupectvích a webových ON-LINE obchodech ještě najdete předchozí 3. vydání mapy Brd z března r. 2015. Mapa se jmenuje BRDY 1 : 25 000 a podle popisu na čele mapy sleduje území BŘEZNICE-JINCE-MÝTO-PŘÍBRAM a z druhé strany ROŽMITÁL pod Třemšínem - STRAŠICE.
V edici vydavatelství Geodézie On Line má pořadové č. 52, a ještě zohledňuje bývalý Vojenský újezd Brdy v podobě těsně před jeho otevřením (1.1.2016)

Uvnitř vás však čeká zásadní překvapení: mapa se nazývá BRDY, Strašicko, 1:25 000.
Nevíme, co bylo cílem, zda-li jen nalákat ke koupi, uložit do knihovny a již nikdy nevyndat či naopak, ale uvnitř je velmi nešťastně řešen výřez mapy vojenského prostoru. Sice krásně vidíme zakázanou oblast Toku a Houpáku (tehdy zakázán vstup), ale naopak část brdské magistrály v ose Orlov-Pilská Láz chybí (okraj mapy, navíc přetáčení mapy zepředu dozadu a naopak).
To nám však přijde zásadní, protože v té době se jednalo o přístupové cesty a lokality již tehdy legálně otevřených částí Brd (SO+NE a státní svátky). 

Reprofoto: Mapa Geodézie On Line, 3. vydání z března 2015, Brdy 1:25 000

Horní hrana mapy vykresluje trojúhelník s dálnicí Praha-Plzeň (D5) v oblasti Mýta, Hořovic a Strašic (zcela zbytečně, Brdy nejsou dálnice D5). Dolní polovina mapy vykresluje pouze část bývalého vojenského prostoru, ohraničené oblastí Tři Trubky, Bor, Podlesí u Příbrami.
Podle našeho názoru bylo vhodnější mapu posunout více dolů, bez překryvu a obracení přiblížit osu Orlov-Pilská-Láz-Nepomuk, včetně příjezdových cest.
Tím pádem ukrojit tu část nad Mýtem, Komárovem a Hořovicemi u dálnice D5. To by bylo nejlepší řešení.

Obrátíme-li mapu, 2. zadní část mapy se nazývá BRDY, Rožmitálsko, 1:25 000.
Tento díl je už podařenější, zahrnuje část od Skořic k Čížkovu a Březnici, a dále okolo Rožmitálu až k Bohutínu. Výtečně tak můžete projet oblast Padrťských rybníků, Třemšínska (Hutě, Rožmitál), okolí Nad Maráskem (Míšovsko) a cíp nad Lází a Bohutínem.

 

Proč tuto mapu nekoupit:

- nešťastný výřez mapy bývalého vojenského prostoru (největší mínus)
- nesoulad názvů s ON-LINE mapou např. na Seznamu (vrchol Koruny rozdělený na vrcholy Koruna, 832 m a Faust 837 m) - ne každý se v mapě orientuje výtečně a většinu to může zmást (a takto to vypadá, že si každý tvoří v Brdech vlastní místopis)
- např. skály na Kloboučku jsou uvedeny jako cvičný horolezecký terén, přitom tam tehdy platil zákaz vstupu, tedy v době vydání mapy mohly návštěvníka uvést v omyl
- u cílových ploch chybí varování před nebezpečnou municí

Proč tuto mapu naopak koupit:

- je velmi podrobná (1:25 000), nechybí tam detailní názvy lokalit
- už tehdy měla vyznačené některé vybrané lesní cesty (např. Čihadelská, Kloboučská, a další..)
- skvěle rozvržená 2. část mapy v oblasti Třemšínska (velmi povedené)
- má vyznačené cílové dopadové plochy

 

Náš výsledný verdikt tedy zní: 70% (mapu zachránilo ideálně nastavené Třemšínsko).
Pokud tedy už nic jiného a lepšího neseženete (nejnovější mapa anebo v infocentrech jejich vlastní mapy), tak doporučíme. Osobně: za 90,- Kč se však tato stará mapa nevyplatí.

(mas)

Diskuze

Průměrné hodnocení: 100%

Muži: 100% | Ženy: 0% | Rodiče: 0% | Chodec: 100% | Běžec: 0% | Cyklista: 100% | In-linista: 0% | Lezec: 0% | Běžkař: 0%

Líbil se Vám tento článek? Rádi byste něco doplnili?

Jirouš | | Muž | Chodec

Obecně k názvosloví - základní mapa všech map je mapa ČUZK - Českého úřadu zěměměřického a katastrálního, který má jako jediný pravomoc stanovovat místní a pomístní názvy v ČR. Dělá se to tím způsobem, že komise pro názvosloví při ČUZK čas od času jednotlivé katastry aktualizuje tím způsobem, že vyzve obce a další subjekty k projednání např. nových návrhů a když dojde ke všeobecné shodě, dojde ke změně názvu či názvů. Jinak to nejde, protože by v mapách byl neuvěřitelný bordel. To je příklad této mapy, které bych nedal ani procento. Naprosto zavádějící, neznámé názvy, mylné nebo dokonce až protiprávní (lezecký terén Klobouček). Tam se kdysi lezlo na černo, ale aktuální stav je takový, že žádost svazu horolezců byla zamítnuta a z dikce ochrany přírody tam není možné provozovat horolezeckou činnost. Proto ty nesmyslné názvy (Faust, Bohutínská vrch) v mapách cz nebo jiných mapách nenajdete. Ta mapa má řadu dalších vad a chyb, z pohledu lidí, kteří Brdy znají, to je neuvěřitelný paskvil.

Petr | | Muž | Cyklista

Souhlasím s Jiroušem, tahle mapa se nepovedla, přijde mi, jakoby výrobci map v poslední době soutěžili, kdo co vytiskne a vydá dřív, a je jim jedno, že je to s chybama, neúplný a místy zavádějící. Chudáci penziony, hotely a hospody, co tam mají koupenou reklamu :(

Jirouš | | Muž | Chodec

Mapu mám v práci a počítač malinkatý, dyžtako mě opravte. Bártův dub je dost mimo správného místa, správně má být na křižovatce pod Jordánem, kde se kříží Alianka tuším s Jedlinskou cestou. Z té křižovatky můžete směrem na Bor nebo dolů do údolí Reservy. Teď tam vidím nápis v Prdeli? Úžasné, slavná geodezie.a.s. udělala z tohoto kultovníího a téměř posvátného místa zadní část těla. Bravo, bravo, bravo, bravo všem, kteří se na tom podíleli. Výraz v pr... se uvádí běžně do dneška, když se někdo někoho zeptá, kde v Brdech byl. Vzhledem k pochopitelné neznalosti se na tento dotaz běžně odpovídá, rozmachem ruky, ále támhle někde v pr... Má vyjít čtvrté vydání, tak předpokládám, že CHKO Brdy už bude popsáno jako území V PR.... Tvůrci mapy neví o Brdech nic, ale že udělají z Bártova dubu prdel, to je už trošku moc.

Vyhledávač tras
Počasí v brdech
Nejnovější hodnocení
Nejnovější hodnocení
V Brdech naplno začíná houbařská sezóna, pozor na pokuty za nelegální vjezd! - 100%

3|5|2024 Karel Urban: Dopravu v Brdech lze rozdělit na období, kdy rostou houby a kdy nerostou houby. První případ pohoda,..

přečíst >>

Aktuální počasí houbám v Brdech zatím stále bohužel nepřeje.. - 40%

3|5|2024 Mgr. Ing. Karel Hron: K vjezdu do CHKO bych si jen stručně dovolil jednu připomínku. Vojáci ve své době dávali časově omezenou..

přečíst >>

Challenge 2021 pro vás: zdolej svůj brdský Everest (8.848 m)! - 98%

3|5|2024 Martina Koubová: dobrý den dneska jsem vybrala tento článek

přečíst >>

Poutní místo Svatá hora v Příbrami - 90%

3|5|2024 Martina Koubová : Dobrý den paní Koubová dneska jsem byla na místě Příbram

přečíst >>