Inzerce

NAŠE RECENZE: Mapová aplikace pro návštěvníky Ralska a CHKO Brdy od VLS ČR, státní podnik, verze 1.0.2 (10204)

1|2|2017 - Hynek Harvánek

Koncem roku 2016 převážně „chytře-mobilní“ brdská část nadšenců zpozorněla.
Důvodem byla nová aplikace pro operační systémy Android a iOS. Konkrétně s popisem: „Mapová aplikace pro návštěvníky Ralska a CHKO Brdy“.
Za vznikem aplikace stojí Vojenské lesy a statky ČR. Aplikaci jsme proklepli a tady je naše NEZÁVISLÉ hodnocení.


NAŠE RECENZE: Mapová aplikace pro návštěvníky Ralska a CHKO Brdy od VLS ČR, státní podnik, verze 1.0.2 (10204)

Úvodem..

Na počátku musíme opět zdůraznit, že tuto recenzi si nikdo "neobjednal".
Zatímco ostatní média převzala jen všeobecnou "tiskovou zprávu" o spuštění aplikace, to my nechtěli, rádi věci studujeme do hloubky a vám čtenářům nabízíme o mnoho více, než ostatní. Jsme v Brdech velmi aktivní a vítáme obecně jakoukoliv činnost a propagaci, která Brdy podporuje, ale současně nepoškozuje.

Naše případná kritika nemá za cíl vyvolávat spory, ale jak uvedl ve svém prohlášení vedoucí oddělení ICT VLS ČR, státní podnik, p. Petr Dvořák, "současnou verzi aktuálně spouštíme do pilotního provozu a budeme proto uživatelům vděčni za případné postřehy a připomínky, které nám pomohou aplikaci doladit či vylepšit. Budeme rádi, pokud aplikaci budou s námi návštěvníci dotvářet.“

Úvodní pozitivní zjištění tedy je, že již na začátku VLS ČR, státní podnik, přiznává, že si nejsou jistí výsledkem a žádají veřejnost o spolupráci na jejím dalším rozvoji, což je podle nás dobrá zpráva. V opačném případě by aplikace časem skončila na virtuálním smetišti a organizace, která jej hradila ze svého (rozumějte státního) ropočtu, by jistě musela vysvětlovat, proč dopadla tak, jak dopadla.

Počáteční hodnocení uživatelů v Obchodě Play naznačuje, že zde nebude ještě vše v pořádku. S pouhými 2,3 hvězdičkami (30. 1. 2017) se jistě není čím chlubit. Aplikace se nyní dle veřejného hodnocení uživatelů řadí mezi ty horší a obáváme se, že mnohé toto hodnocení ke stažení odradí a ti co si ji již stáhli, ji opět odinstalují jako nepotřebný balast.


Tak tedy: připravení? Jdeme na to!
Část I. INSTALACE


Po kliknutí na Google Play zadáváme do vyhledávání "VLS", aplikace bez problémů najita.
Ukáže se název a velikost souboru. Samotná aplikace před spuštěním instalace má přijatelných 16,83 MB. Po základní instalaci se objeví dva obrázky: Ralsko (nyní nehodnotíme a neřešíme) a Brdy (jen ty hodnotíme).

Ideální je si současně stáhnout i OFF_LINE verzi, tj. mapy a textové podklady přímo do vašeho telefonu. Zatímco Ralsko má před stažením objem dat 91 MB, Brdy jsou na tom lépe: jen 61 MB. Dalších 113 MB zabírá Encyklopedie (vybraná brdská flóra a fauna). Samotná aplikace po instalaci zabrala celkem 256 MB. Není to mnoho, ale některé uživatele může limitovat nemožnost přesunu dat na paměťovou kartu.

Pozitivní je, že lze aplikaci použít v OFF_LINE režimu, tedy v terénu bez nutnosti být stále připojen k síti. Textové části aplikace jsou však bez datového spojení bez fotografií (ty mnohdy pomohou k lepší orientaci na místě). Do paměti telefonu se načtou až při prohlížení na síti, ale zároveň již v telefonu zůstanou. Pochopitelně je tak nutné počítat s postupným nabýváním aplikace co do objemu dat.

Samotná instalace byla na obou zařízeních bezproblémová. Chod aplikace je plynulý a rychlý. To však také ovlivní typ telefonu a jeho kondice.

 

Část II. SPUŠTENÍ APLIKACE

Sami jsme ji vyzkoušeli v telefonu LG V10 s Androidem 6.0 a telefonu SAMSUNG GT-S7562, s Androidem 4.0.4, tj. starší verzí Androidu, kterou však stále používá velké procento uživatelů. Jak to již bývá, fungování se může dle typu telefonu a verze operačního systému mírně lišit. I další aktualizace map mohu mnohé změnit. Pochopitelně jak k lepšímu, tak i k horšímu.

 

 Aplikace VLS ČR, státní podnik, Ralsko a Brdy, Reprofoto: Redakce ObjevBrdy.cz

 

Část III. DETAILNÍ PROHLÍDKA APLIKACE

Co v aplikaci najdete:

1) Mapa – tvůrci aplikace použili zdarma využitelný mapový podklad OpenStreetMap.
Obecně to nejsou mapy špatné, chybí zde ale vrstevnice (!) Ty mají např. Mapy.Seznam.cz a tím jsou jedinečné a lepší. Pohyb v horách bez vědomí, v jaké výšce jsme a co nás za reliéf nyní čeká, je zcela zásadní! Mapa tedy funguje jako srdce aplikace, kde se promítnou veškerá místa, na která se v dalších částech odkazuje. Kliknutím na ikony Vám nabídne název a možnost navigace pro pěší a cyklisty.

Zásadní kámen úrazu je, že mapu lze zoomovat velmi omezeně. Zvětšení je nedostatečné a především popisky na mapě bez lupy k nepřečtení. Samotná „navigace“ je jen vyznačení trasy na mapě. Jako výchozí bod jsem vždy zvolil naše časté startovní místo – Zdaboř v Příbrami.
Navržené trasy byly nevhodně směrovány na hlavní silnice při okraji Brd. S podobným výběrem tras se setkáte i v Brdech samotných. Zde je ještě co dohánět, pohyb cyklistů, chodců a automobilů na jedné silnici znamená výrazně vyšší riziko nehody(!) Proč tomu tak je?

Naleznete zde i klasickou lupu pro vyhledávání, ale bohužel jen v místech, která aplikace zná.
Na vyhledání místa na základě GPS bohužel zcela zapomeňte.

 

2) Důležitá místa – textový přehled všech míst na mapě. Popis by v mnoha případech snesl mnohem obsáhlejší a podrobnější informace. To platí i o samotném výčtu míst. Například ve složce „Vrcholky“ nalezneme jen 9 brdských hor. Je zřejmé, že aplikaci tvořili lidé, co Brdy neznají (není potíž), ale ti pravděpodobně neměli ani žádné pořádné podklady (je potíž). Tipy na parkoviště Vám nabídne zcela prázdnou stránku. Zde cítíme absenci zájmu brát aplikaci vážně. Jde jen o amatérismus, práci na koleně, udělat si jen čárku, že se něco udělalo? To je přece zcela zbytečné a nedůstojné VLS. Co se nám naopak líbí, je kapitola zajímavých stromů v Brdech.

 

Potěší přehled všech trauma bodů v Brdech (červené křížky). Avšak pro případ pomoci bychom uvítali praktičtější věc, lokalizaci místa přes GPS v případě tísňového volání. Ano, jsou jiné a k tomu určené aplikace, ale využitím této funkce by tato dostala větší smysl. Tahle logika přece postrádá smysl: zavřu tuto aplikaci, abych si musel otveřít jinou - kterou třeba nemám? Chyba!

Symbol dalekohled naznačuje výhled, zelený bod významné místo (nejčastěji zaniklé obce), dále odkaz na vybrané restaurace a penziony.

 

3) Výlety – zde nalezneme jen pár oficiálních turistických tras a naučných stezek.
V případě aplikace VLS chápu, že autor moc vlastní fantazii popouštět uzdu asi nemohl a možná ani nechtěl.

 

4) Encyklopediedobrá myšlenka, toto se nám prostě líbí. Přehled vzácné fauny a flory v Brdech přidává jiný pohled. Je zde však opět prostor pro větší popis a rozšíření o x dalších druhů.
V Brdech žijí další výjimečné zvířecí druhy, kam se vytratil Datlík tříprstý, Listonoh letní, Bekasina otavní, Lelek lesní či Čolek horský? Zavádějící je zde však například Tetřev hlušec, který po neúspěšném znovu vypouštění v Brdech již bohužel nežije.
V Brdech také najdete desítky velmi krásných a chráněných rostlin, v aplikaci jsou však již jen tři. Co dodat?

 

Reprofoto: Datlík tříprstý, Listonoh letní, Bekasina otavní, Lelek lesní. Zdroje: ochranaprirody.cz, naturfoto.cz, ptaci.net

 

5) Počasí opět dobrá myšlenka, ale odpovídá pouze dvěma hvězdám. Bez detailní předpovědi v průběhu dne nedává moc velký smysl. Jsme tak opět odkázáni spíše na jiné aplikaci v telefonu. Samotný zdroj předpovědi je také utajen.

 

 

Část IV. DŮVODY PROČ ANO A PROČ NE

Důvody proč ANO:

+ celkově dobrá myšlenka
+ spojení mapy s encyklopedií je skvělý nápad
+ možnost stažení OFF_LINE verze vzhledem k nedostatečnému GSM pokrytí na některých místech v Brdech
+ bezproblémová instalace a plynulý a rychlý chod
+
žádné reklamy
+ aplikace je zdarma

 

Důvody proč NE:

- zcela chybí vrstevnice s výškovým popisem, bez toho se v horách nedá chodit, ani plánovat
- autoři nevhodně manipulují se zažitými brdskými názvy. Například: na mnoha tištěných mapách prezentované Obecnické sedlo je zobrazeno jako trauma bod "Roviny, křižovatka". Za vrcholem Praha je podobný trauma bod "Na Rovinách". Proč? Je cílem aplikace návštěvníky zmást? Proč Obecnické sedlo nezůstalo původním Obecnickým sedlem, respektující zažitý název? A tak bychom mohli pokračovat.

- bez telefonu s GPS lokátorem se aplikace stane jen obyčejnou ne příliš zdařilou mapou (bez možnosti nechat se "vést")
- bývalé Cílové dopadové plochy nejsou na mapě vůbec ohraničeny! VLS se tak samy dostávají do sporu se sebou samými. Nejdříve prezentují, že vstup na plochy je zcela zakázán, v aplikaci dovolen po značených cestách. Avšak na mapě ani v terénu žádné vyznačené cesty nejsou (!) Jak to tedy je? Toto jistě bude chtít laické veřejnosti ještě více vysvětlit..

- kde začíná a kde končí cílová odpadová plocha? Je to nebezpečné místo, mělo by se mapě logicky výrazně ohraničit/vyšrafovat (na tištěných mapách to je)
- nejsou popsány všechny lesní cesty, ale pouze některé. Aby si je člověk mohl přečíst, musí zoufale "zoomovat" dopředu/dozadu. To je dost nepraktické. V praxi bude tak vidět v Brdech mnoho stojících lidí na cestách, kterak zběsile zoomují sem tam a stejně si nakonec nebudou jisti
- zcela chybí kontakt, kam se obracet se zpětnou vazbou

 

 

 Aplikace VLS ČR, státní podnik, Ralsko a Brdy, Reprofoto: Redakce ObjevBrdy.cz

 

 Část V. NAŠE ZÁVĚREČNÉ HODNOCENÍ: dáváme pouze velmi slabých 30%!

Aplikace přináší velmi smíšené pocity. Potěší zaměření se na Brdy (pochopitelně zde hraje roli zásadní vztah VLS). Podruhé potěší také již zmíněná encyklopedie a některá zvolená místa. Naopak slabý je výčet míst, který na vás čeká. Jak jsme již však zmínili, hlavním zklamáním je primární funkce aplikace, tedy navigace.

Zdá se nám, jako by aplikace byla "šitá horkou jehlou". Navozuje pocit, že chyběl čas, rychle se muselo přijít na veřejnost s něčím, co není ani vyzkoušeno, ani odladěno, vlastně ani připraveno.
Nikdo z VLS ČR předem neavizoval: "rádi bychom vytvořili aplikaci pro Brdy, vaše náměty posílejte sem, chcete-li nám pomoci.." Ano, není to povinnost, avšak jen takto otevřený prostor dává smysl díky diskusi a připomínkám. Závěrečný výsledek pak bude vidět a oceněn.
A to se bohužel v případě této aplikace nestalo a tudíž ani nepovedlo.

 

Bez zásadní aktualizace, přepracování a doplnění je to propadák.
IT profesionálové a lidé, kteří jsou v aplikacích jako doma a které jsme oslovili, říkají natvrdo: "balast, který musí z mobilu pryč".
Ostatně sami uživatelé v Obchodě Play dali jen 2,3 hvězdičky z 5.
To není ani polovina.
My bychom chtěli být ještě přísnější: dáváme pouze slabých 30%.
Námi předchozí recenzovaná, papírová mapa má kladů v porovnání více než dvoj-násobně (70%) a pokud bychom tedy měli doporučit, pak si v tuto chvíli raději kupte onu mapu.

Zdá se, že ON_LINE i OFF_LINE turistická mapa od Seznamu (Mapy.cz) patří zatím v Brdech pro veřejnost mezi nejpovedenější a nejdostupnější (i když drobnosti v názvech a výškách lze vytknout i tady, ale to až jindy).

Čas a uživatelé sami ukážou, jaký bude další osud „Mapové aplikace pro návštěvníky Ralska a CHKO Brdy“. Výsledky hodnocení aplikace však opět naplno ukázaly, jak téměř všechny organizace v Brdech zaspaly dobu a jsou v mnoha ohledech zcela nepřipravené..

Tedy i my, naším hodnocením a připomínkami se snažíme autory aplikace navést k zamyšlení se, jestli to či ono opravdu nejde udělat lépe. Tedy jakási zpětná vazba přímých uživatelů, kteří srovnávají. Jen oni (tvůrci) rozhodnou, zda je vhodné připomínky do aplikace zanést či nikoliv.
Nicméně i snaha se počítá a hodnotí kladně..


A jaký je váš tip pro pohyb v Brdech?

Nedávno jsme přidali recenzi papírové mapy Brd, rozhodně i to je pro mnohé varianta.
V případě moderních technologií je k dispozici nesčetné množství mapových a navigačních aplikací. Ty však přinášejí větší finanční náročnost, vazbu na energii a pro některé prostě nepřekonatelnou technickou bariéru. Kladem je jejich provázanost s dalšími funkcemi a jejich aktuálnost.

Napište nám do diskuze, co používáte pro orientaci v Brdech a proč? Budeme rádi, když vaše tipy a zkušenosti pomohou i ostatním čtenářům.

(hyh)

Diskuze

Průměrné hodnocení: 100%

Muži: 100% | Ženy: 100% | Rodiče: 100% | Chodec: 100% | Běžec: 0% | Cyklista: 100% | In-linista: 0% | Lezec: 100% | Běžkař: 0%

Líbil se Vám tento článek? Rádi byste něco doplnili?

Honza | | Muž | Chodec

Děkuji za skvělou recenzi. Aplikaci jsem si nedávno nainstaloval. Výčet "nedostatků" je správný. I tak však aplikaci oceňuji, především proto, že umožňuje alespoň základní orientaci v brdech bez připojení na síť. A to není o tom, že bych škudlil, ale s operátorem Vodafone mám v Brdech opravdu velký problém se signálem. Můj názor je, že alespoň každý "neznalý" návštěvník Brd by tu aplikaci mohl mít, jelikož ve chvíli, kdy se ztratí (kdo se v Brdech nikdy neztratil, nechť hodí kamenem :-D), může velmi snadno zjistit, kde se nachází. A pokud by nastala situace, že takový člověk bude potřebovat pomoc, může složkám IZS mnohem lépe uvést svou polohu. Minimálně v tomto spatřuji velký přínos aplikace. A nyní nastává druhá "fáze", a sice ta, aby VLS s aplikací dále pracovala a postupem času jí "dotáhla". Ruku na srdce, zarytým Brdařům apka nikdy neobstojí, a tak pro ně bude vždy "nedostatečná", ale bude-li se na ní vhodným způsobem dále pracovat, bude časem stát za to :-)

Petr | | Muž | Cyklista

Taky souhlasím, stáhnul jsem si jí, a nakonec odinstaloval. Článek stručný, a jediný do detailu, jak píše autor, všude otiskují jen tiskovou zprávu, nikdo nejde "do ní". Objevbrdy: dobrý!!!

Jiří | | Muž | Chodec

Naprosto souhlasím s výsledky této velmi podrobné recenze. Po stažení aplikace a jejím následném prozkoumání jsem ji do hodiny opět odinstaloval. Pro běžného uživatele a návštěvníka Brd v podstatě k ničemu.

běžky, kolo, pěšky | | Muž

V Brdech jezdím, chodím podle mapy.cz - offline verze. Podle mne, by se VLS jistě dohodla se Seznam-em na doplnění vlastních dat do jejich offline mapy.cz Je škoda, že VLS nejde touto cestou a vydává peníze na duplicitní projekt. Mapy.cz jsou velmi slušná turistická mapa a doplnění dat od VLS by oblast Brdů velmi dobře doplnila. Seznam prostě mapy umí dělat a udržuje je stále aktuální.

Jitka Velíšková | | Žena | Chodec

Recenze zajímavá, apku už jsem u kolegy viděla, musím s kritikou souhlasit. Snad se jí nakonec podaří vylepšit, byla by škoda, kdyby zapadla. Jen jsem ještě chtěla napsat, že málokdy člověk čte vyváženou recenzi. Tahle sedí, tleskám autorovi. Už se těším, až poleví zima a třeba se všichni v Brdech potkáme :)

Pavel | | Muž | Chodec

Skvělá a bohužel pro apku velmi pravdivá recenze. S velkým nadšením jsem si mapu nainstaloval a po deseti minutách s ještě větším nadšením odinstaloval.

Vlasta | | Žena | Cyklista

Díky za recenzi, ani jsem aplikaci nezkoušela. Osobně si vystačím právě se seznamem. Nosím a vozím i založení papírovou. Ale seznam používám kdekoli...

Kuba | | Muž | Lezec | Vhodné pro děti

Co se týče app, tak se my velmi líbí interaktivní mapa, kterou mají na... . Zde je vidět, že to dělá, někdo kdo se v Brdech vyzná a chce se o svoje zážitky poradit, né jako VLS. Jinak apky jsou dobre, ale nesmíte zapomenout umět a vlastnit i papírovou mapu, protože u ní se vám baterky nevybijou.

Vyhledávač tras
Počasí v brdech
Nejnovější hodnocení
Nejnovější hodnocení
V Brdech naplno začíná houbařská sezóna, pozor na pokuty za nelegální vjezd! - 100%

25|4|2024 Karel Urban: Dopravu v Brdech lze rozdělit na období, kdy rostou houby a kdy nerostou houby. První případ pohoda,..

přečíst >>

Aktuální počasí houbám v Brdech zatím stále bohužel nepřeje.. - 40%

25|4|2024 Mgr. Ing. Karel Hron: K vjezdu do CHKO bych si jen stručně dovolil jednu připomínku. Vojáci ve své době dávali časově omezenou..

přečíst >>

Challenge 2021 pro vás: zdolej svůj brdský Everest (8.848 m)! - 98%

25|4|2024 Martina Koubová: dobrý den dneska jsem vybrala tento článek

přečíst >>

Poutní místo Svatá hora v Příbrami - 90%

25|4|2024 Martina Koubová : Dobrý den paní Koubová dneska jsem byla na místě Příbram

přečíst >>